BREDA – Zonder dat je het daadwerkelijk door hebt is het licht in je woning erg van invloed op de sfeer. Licht kan veel doen met een ruimte en kan zelfs de inrichting maken of breken. Natuurlijk is het wel logisch dat je in iedere ruimte in het huis rekening houdt met de functie van deze ruimte.

Functioneel
Zo heb je ruimtes waar je wilt ontspannen, waar je werk wilt verrichten, waar je wilt slapen en waar je gezelligheid wilt creëren. Sommige ruimtes hebben dan ook meerdere functies waardoor de keuze voor de soort verlichting moeilijker wordt. Op de bank wil je bijvoorbeeld heerlijk tv-kijken, lezen, kletsen met vrienden of zelfs eten. In principe kun je licht in vier verschillende categorieën indelen.

Sfeer
Zo heb je basisverlichting zoals bijvoorbeeld op een kantoor wordt gebruikt. Je hebt functionele verlichting welke in elk huis nodig is zoals bijvoorbeeld lampen in de keuken, boven de eetkamer of in de badkamer. Daarnaast is er ook werkplekverlichting die je nodig hebt voor bijvoorbeeld het lezen van een boek of op je bureau. En natuurlijk is er de sfeerverlichting die eigenlijk puur dienst doet als sfeermaker en achtergrondverlichting. Licht kan van invloed zijn op je humeur, erg belangrijk om overal de juiste verlichting aan te schaffen. Dit geld natuurlijk ook voor de vormgeving van de lampen, deze dienen wel bij je interieurstijl te passen.

Plaats
Ook de plaatsing van de verlichting is belangrijk. Waar zet je precies je lampen neer en waar hang je ze? Kies ten eerst voor functionaliteit en ga eerst de lampen plaatsen die van nut zijn, breng hierna de sfeerverlichting in. Experimenteer hier een beetje mee zodat je kunt zien hoe belangrijk de plaatsing van de lampen is.